Az étrendkiegészítők nem GYÓGYHATÁSÚAK! Kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, egyénenként eltérően, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe!
X
Kereső
Kifejezés: 

Keresés

Gyártók
Utoljára megtekintett
Még nem tekintett meg egy terméket sem.

FAGYÁSI SÉRÜLÉSEK KEZELÉSE, TÜNETEI

GYÓGYÍTÓ TECHNOLÓGIÁK, KVANTUM TECHNIKA, 2017. 01. 08.

FAGYÁS KEZELÉSE TÜNETEI

FAGYÁSI SÉRÜLÉS

- Elsőfok: sápadt, fehéres, sárgás bőr, zsibbadás, égő érzés, bizsergés, viszketés.
- Másodfok: megduzzadt testrész, vizenyő, hólyagok.
- Harmadfok: jelentős duzzanat, hólyagok, váladékozás, lüktető, éles fájdalom. Viaszos bőrfelület.
- Negyedfok: sötét, feketés elszíneződés, érzéketlen bőrfelület.

FAGYÁSI SÉRÜLÉS FOGALMA:

Fagyási sérülés a hideg hatására bekövetkező érösszehúzódásra vezethető vissza, melynek következtében a sejtek, szövetek oxigén- és tápanyag-ellátása zavart szenved, így elhalnak.

Osztályozás

FAGYÁS KEZELÉSE TÜNETEI

A fagyási sérülések osztályozása az égési sérülésekhez hasonlóan történik.

Elsőfokú fagyás - a bőr legfelső rétege érintett, a bőr színe sápadt, fehéres, sárgás. Eleinte márványozott, majd kékes lilás. Kísérheti zsibbadás és/vagy égő érzés, bizsergés, viszketés. A testrész megduzzad, vizenyőssé válik.

Másodfokú fagyás - a bőr második rétege, az irharéteg is érintett. Duzzadás, vizenyő kíséri. 8-12 óra elteltével hólyagok jelentkeznek.

Harmadfokú fagyás - a bőr legalsó rétege, a bőralja is károsodik. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.

Negyedfokú fagyás - a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.

FAGYÁSI SÉRÜLÉS Elsősegély

FAGYÁS KEZELÉSE TÜNETEI


Az ellátás kulcseleme, hogy megakadályozzuk a további hideghatást. Minél előbb vigyük meleg helyre a sérültet, vagy takarjuk be az érintet testrészt! Figyelem! A felmelegítés csak fokozatosan történhet!

1. Nyugtassa meg a sérültet!

2. Távolítsa el a sérült terület testékszereit (gyűrű, fülbevaló, pearcing)!

3. Emelje szív fölé a sérült részt, ezzel csökkenti a duzzanat kialakulását!

4. Az érintett testrészeket takarja be, használjon meleg ruhaneműt, vigye a sérültet meleg helyre!

5. Helyezze kb. 40 Celsius-fokos vízbe a károsodott területet!

6. Törölje szárazra, majd készítsen fedőkötést!


Amit NE tegyen!

- NE tegye forró vízbe!
- NE dörzsölje! A hirtelen vérkeringés-megindulás akár életveszélyes állapotot is okozhat!
- NE dörzsölje fagyott hóval!
- NE alkalmazzon közvetlen hőt, nyílt lángot, radiátort!
- NE itasson alkoholt és koffeintartalmú italt!

További teendők

A fagyási sérülésekhez olykor kihűlés társulhat. Keresse a kihűlés jeleit!
Gondoskodhat lassú folyadékbevitelről.


Hívjon mentőt (104 / 112) vagy forduljon orvoshoz ha:

Fagyási sérülésnél mindig indokolt az orvosi ellátás.

Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel! Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások, a fagydaganat és a fagyás. Hogyan előzheti meg, és hogy kezelheti a fagyási sérüléseket és a fagydaganatokat? Fagydaganatok a kézen és az ujjakon Fagydaganatoknak nevezzük azokat a bőrduzzanatokat, melyek a hideg és nedvesség együttes hatására alakulnak ki, és viszketnek és/vagy fájnak. A fagyással ellentétben, már 0oC-os hőmérsékleten kialakulhatnak, de csak akkor, ha valaki nagyon sokáig tartózkodik ilyen körülmények közt. Elsősorban azok a testrészek érintettek, amelyek vérellátása kevésbé jó. Vagyis a lábfejek, a kezek és a fülek. A fagydaganatok főként azoknál az embereknél alakulhatnak ki, akik valamilyen keringési problémával küzdenek. Valamint kialakulhatnak akkor is, ha a véráramlást valamilyen mesterséges akadály korlátozza, például túl szűk cipő. Hirdetések A fagydaganatok kezelése A hideg időjárás egészségügyi veszélyei Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás jelentést, és úgy gondoljuk az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre. A hideg időjárás egészségügyi veszélyei>> Normál esetben a fagydaganatok maguktól gyógyulnak, a gyógyulási folyamat azonban akár három hetet is igénybe vehet. Nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne vakarják az érintett területet, a viszketést az erre a célra megfelelő géllel lehet enyhíteni. Továbbá a gyógyulási folyamat alatt oda kell figyelni a beteg testfelület melegen tartására. Ha a fagydaganat nagyon súlyos formája alakul ki, akkor nifedipin hatóanyagú gyógyszer szedhető. Ez a gyógyszer az értágító hatása miatt hatékony, de keringésjavítók adása, pl. pentoxyfillyn is hatékony szokott lenni. Helyileg gyulladáscsökkentő kenőcs segíthet. A fagydaganatok gyógyítása otthon, házi praktikák A nifedipin mellett, házi gyógymódokat is alkalmazhat: Zsurló vagy tölgyfakéreg langyosra hűtött főzetével mossa át a sérült bőrfelületet óvatosan! A panaszokat enyhíti a sebre helyezett nyers burgonyaszelet is.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/12689/fagydaganatok-fagyasi-serulesek-kezelese

Hozzászólás

Kosár

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.