Az étrendkiegészítők nem GYÓGYHATÁSÚAK! Kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, egyénenként eltérően, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe!
X
Kereső
Kifejezés: 

Keresés

Gyártók
AMINO-L TAURIN HATÁSA: a taurin meghosszabítja az életet!

AMINO-L TAURIN HATÁSA: a taurin meghosszabítja az életet!

Cikkszám: 2887436

- a taurin az inzulinhoz hasonló működésű aminosav a glükoz-anyagcserében.
- nagy mennyiségű jelenléte az idegrendszerben alapvető
- magas a szívizom taurin-tartalma, melyet a vérnyomás szabályozásával kapcsolatosan is vizsgálnak
- a taurin sokoldalú tevékenysége az izomsejtek ásványi anyag felvételére

VÁSÁRLÁS ITT>>

A választott opciók feláraival növelt ár!

BŐVEBBEN:

SZAKCIKK:

Az Amino L-taurin HATÓANYAGAINAK lehetséges hatásai:


Taurin a legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben találhatómeg, az anyatejben pedig a második legnagyobb mennyiségben jelenlevő aminósav.
A taurin a stresszes állapotban lévő, extrém energiát kifejtő szervezet számára, a szellemi tevékenység és a cukorbetegek számára is hasznos lehet.


Aminosav taurin

Mi is az a taurin?. .
A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg, az anyatejben pedig a második legnagyobb mennyiségben jelenlévő aminosav. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. A taurin az összes, szívben jelenlévő szabad aminosav 50%-át teszi ki. Különböző módokon részt vehet a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamataiban.

Miben található TAURIN?
Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. Az egyéb húsokban és az anyatejben is természetes formában fordul elő. Az anyatejben a második legnagyobb mennyiségben képviselt aminosav.

Mi a szerepe?
Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különböző módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatásával van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, a koleszterinszintre, a sperma és epe termelésére.
Jelenléte elengedhetetlen az idegrendszer optimális fejlődéséhez. Ha a szervezetben alacsony a taurin szint, különböző zavarok jelentkezhetnek, például a szívizom károsodása, a recehártya rendellenes fejlődése és növekedési visszaesések. A taurin az összes, szívben jelenlévő szabad aminosav 50 %-át teszi ki. Pozitív hatást fejt ki a szívizomra és több kutatás során kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást.
A taurin segít a sejt belsejében lévő kalcium szintjének szabályozásában. Ha tehát a szervezetben elegendő taurin található, úgy a szív elmeszesedésének veszélye jelentősen csökken. A taurin adagolás a stresszes állapotban lévő, extrém energiát kifejtő szervezet számára, a szellemi tevékenység és a cukorbetegek megsegítésére hasznos.

Kutatási eredmények:.
Egy kísérlet során a taurin az inzulin 50%-os kapacitásának megfelelő mennyiségű glükóz bevitelt stimulált a sejtekbe. Egy másik, ugyancsak az inzulint és a taurint összehasonlító kísérlet során a taurin megnövelte a prolin nevű aminosav bevitelét. Érdekes módon az inzulin-taurin kombináció nem hozott jobb eredményt, mint a két anyag egyedül. A glutaminhoz hasonlóan, sokan vélik a taurint is meghatározóan fontosnak a kondíció szempontjából. Bár normális állapotban szervezetünk előállít valamennyi taurint, a hiánya bizonyos szövetek funkcionális elégtelenségében mutatkozik meg.

A flavonoidok a szabadgyökök káros hatása ellen védik a szervezetet. A flavonoidok növényi immunanyagok, élettani hatásuk rendkívül jelentős az ember számára. Ezekről a hatásokról a jelenleg érvényben lévő törvények (élelmiszer, étrendkiegészítő) a tájékoztatást nem teszik lehetővé! Hatásukról szakirodalomban és tudományos publikációkban tájékozódhat.
Az itt található információk kizárólag tájékoztató jellegűek és nem minősülnek orvosi szakvéleménynek. Nincs biztosíték arra, hogy a szócikkben található állítások és kijelentések teljes mértékben igazak, helyesek vagy precízek.

A taurin meghosszabbítja az életet!

Fordította: Czárán Judit

Forrás: Ian Macleavy: The Forgotten Longevity Benefits of Taurine. Life Extension Magazine June 2013

Miért kell a taurint kívülről bevinni a szervezetbe?

AMINO L TAURIN FOGYÁS

Miközben új, az emberi élet meghosszabbítására alkalmas csodaszerek után kutatunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a régiekről, amelyeket évtizedek óta ismerünk. Ez történt a taurinnal is A taurin ugyanis az első táplálék kiegészítő formuláknak még természetes részét képezte, ám ezek a termékek ma már jóval kevésbé népszerűek, mint régen voltak.

Egy 2012-es tanulmány szerzői8 arra a merész kijelentésre ragadtatják magukat, hogy "Tekintettel széles körű elterjedtségére, sokszoros sejtvédő tulajdonságaira, a sejtfejlődésben, sejtanyagcserében és sejttúlélésben betöltött fontos szerepére, a taurint kétségtelenül testünk egyik legfontosabb összetevőjének kell tekintetnünk".

Bár szervezetünk maga is képes előállítani taurint, ahhoz, hogy ez a létfontosságú aminosavszerű tápanyag optimális mennyiségben legyen jelen testünkben, mindenképpen szükség van megfelelő étrendre illetve külső pótlásra8,11,13. Ha erre ügyelünk, azzal sokat tehetünk az egészségünkért. A taurin ugyanis segít helyreállítani a szervezet inzulinérzékenységét, véd a cukorbetegség szövődményeitől, gyógyítja a kardiovaszkuláris betegségeket, megelőzi, illetve kezeli a zsírmájat, csökkenti az agyvérzés kockázatát, megszűnteti a fülzúgást, stb.

A taurin véd az elhízástól

AMINO L TAURIN FOGYÁS

A taurin egyebek mellett azzal javítja általános egészségi állapotunkat, hogy véd az elhízástól. Az elhízás az egész szervezet működését károsan befolyásolja, különösen a hastáji zsírfeleslegek gyulladásfokozó hatása révén. Egy vizsgálatból az derül ki, hogy napi 3 gramm taurin bevitele túlsúlyos, illetve elhízott - de még nem cukorbeteg - felnőtt emberek esetében 7 hét alatt szignifikánsan csökkenteni képes a testsúlyt14. A kísérletben résztvevők vérének ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a triglicerid szintje, és szignifikánsan javult az atherogén-indexe, mely utóbbi a különböző koleszterin összetevők hányadosa, és azt jelzi, hogy az illető milyen eséllyel fog érelmeszesedést kapni.

Állatkísérletekben többszörösen igazolták már a taurin elhízás- és zsírsav-csökkentő hatását, mind önmagában, mind pedig más természetes szerekkel kombinálva.13,16 Ezek a vizsgálatok a taurinnak a glukózzal szembeni toleranciát javító hatására koncentráltak elhízott állatok esetében. Márpedig ennek a kérdésnek nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát, ha belegondolunk, hány elhízott ember lesz előbb-utóbb diabéteszes17,18.

Ráadásul az állatkísérletek tanúsága szerint az elhízás egyben okozója is a vérplazma taurin szintje csökkenésének, ami viszont további elhízáshoz vezet19. Ördögi kör! A taurinszint csökkenését mind genetikusan elhízásra hajlamos, mind pedig túltápláltság következtében túlsúlyos egereken igazolták. Ugyanez a tanulmány azonban arra is rámutat, hogy taurinpótlással az ördögi kör megszakítható, hiszen a taurin véd az elhízástól, és annak következményeitől.19

A taurin segíti a vércukor-kontrollt - és gyógyítja a cukorbetegséget

Közismert tény, hogy a diabéteszesek vérének alacsonyabb a taurin szintje, mint az egészséges embereké.20 És mivel az alacsony taurin szint növeli az elhízás kockázatát, az elhízás viszont diabéteszt okozhat, világos, hogy az alacsony taurin szint a cukorbetegségre is hajlamosít.20 Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vizsgálatok szerint napi mindössze 1,5 gramm taurin bevitelével helyreállítható az egészséges emberekéhez hasonló taurin szint, sőt, állatkísérletekben már azt is igazolták, hogy taurin pótlással meg is előzhető a II. típusú cukorbetegség kialakulása.20,21

Vagyis a megfelelő mennyiségű taurin jelenléte a szervezetben létfontosságú a diabétesz és szövődményei megelőzése szempontjából. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a megfelelő taurin szint képes kordában tartani a cukorbetegséget, mégpedig a vércukorszint csökkentése és az inzulinérzékenység helyreállítása révén.22 De ez még nem minden. A taurin segít megelőzni - sőt, sok esetben visszafordítani - egy sor cukorbetegséggel együtt járó szövődményt.

Például ha egy felnőtt diabéteszes betegnek mindössze 14 napon keresztül napi 1,5 gramm taurint adunk, azzal visszafordíthatunk cukorbetegség okozta rendellenességeket, az artériák falának merevségét, illetve az erek azon képességét, hogy reagáljanak a vérellátásban illetve vérnyomásban bekövetkező változásokra.23 Ez roppant fontos lehet a diabéteszesek várható élettartama szempontjából, hiszen ezek a rendellenességek okolhatók azért, hogy a cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében. Patkánykísérletekben azt is bebizonyították, hogy a taurin pótlás a diabétesz szövődményeinek megelőzésében is roppant hatékony. A taurin óvja az idegek épségét, és lassítja, illetve visszafordítja a fájdalmas diabetikus neuropátiát.26-29 A retinában pedig, amely a kóroson magas vércukorszint egy másik célpontja, a taurin csökkenti a glukóz okozta oxidatív stresszt, és védi a fényérzékelő sejteket a diabetikus retinopátiában30-32. Állatkísérletekben taurin pótlással a cukorbetegeknél gyakori vesebetegségek kockázatát is sikerült minimalizálni.33

A taurin hatékony védelmet nyújt egy sor kardiovaszkuláris rendellenességgel szemben

AMINO L TAURIN FOGYÁS

A taurinnak nagy szerepe van a szív és az érrendszer védelmében. Azoknak, akiknek magas a taurin szintjük, szignifikánsan kisebb az esélyük rá, hogy valamilyen koszorúér betegség következtében haljanak meg.1,34 Kisebb a testtömeg indexük, alacsonyabb a vérnyomásuk és alacsonyabb a szervezetükben található veszélyes vérzsírok szintje. A taurinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása különböző mechanizmusokon keresztül érvényesül.

Hipertóniás állatok esetében a taurin úgy viszi lejjebb a vérnyomást, hogy csökkenti az érfalak vérárammal szembeni ellenállását, és a minimalizálja a vérnyomás megemelkedését kiváltó idegrendszeri impulzust az agyban35,36. A kívülről történő taurin pótlás gátolja az artériák megvastagodását, illetve merevvé válását - ezek az érszűkület jellemzői -, miáltal azok ismét képesek lesznek reagálni a hasznos értágító hatású nitrogénoxidra, és ezáltal csökken bennük a gyulladás (ami máskülönben közvetlenül hozzájárul a kardiovaszkuláris kórképek kialakulásához).34,35

Egy szívkoszorúér bypass műtéten átesett betegek körében végzett vizsgálat rámutat, hogy 3 gramm taurint tartalmazó ital elfogyasztása, kombinálva 3 gramm karnitinnel, 150 mg CoQ10-zel és valamilyen alap multivitamin készítménnyel képes csökkenti a bal szívkamra térfogatát a szív nyugalmi periódusában (diasztolé).37 Ez azért nagyon fontos, mert a megnövekedett balkamrai diasztolés térfogat a legbiztosabb előrejelzője egy bypass műtétre vagy stent beültetésre szoruló páciens halálának.

A taurin védi a retinát

A taurin különösen hatékonyan járul hozzá a szemünk egészségének megőrzéséhez. Ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, akkor meggátolja az időskori szemromlást, illetve megfordítva, hiánya látásproblémák kialakulásához vezet. Az időskori szemromlásnak különböző okai vannak, de a legfontosabb ezek közül az oxidatív stressznek a retinában található fényérzékelő sejtekre gyakorolt hatása. Ez vezet az időskori makula-degenerációhoz és a retina más betegségeihez.45

Bár a taurin igen nagy koncentrációban van jelen a retinában, az életkor előre haladtával a mennyisége csökken.46-48 A retinában található taurin segít megküzdeni az oxidatív stresszel, különösen diabéteszeseknél, és korrigálja a hibás idegnövekedési faktor lecsökkent szintjét, ami fontos a retina épségének a megőrzéséhez.46,30,31

Csökkent taurin szint esetén egy sor látásproblémával kell számolnunk, amilyen például a retinális ganglion sejt degeneráció49, vagy gyermekek esetében a retina működési zavarai.7 Taurin pótlás hatására a diabéteszes retinopátia is javul. 30 Minden jel arra utal tehát, hogy a taurin elengedhetetlenül szükséges a retina optimális működéséhez.50

Vannak gyógyszerek, amelyek kimerítik a szervezet taurin készleteit, és ez retinakárosodáshoz vezethet.48,49,51 Ezek közé tartozik sok kemoterápiás szer, például a cyclophosphamide (CytoxanŽ) és a busultan (BulsufexŽ) vagy az epilepszia ellen használt vigabatrin (SabrilŽ). A sugárterápia ugyancsak taurint von ki a szervezetből.51 Ám szerencsére taurin pótlással ilyenkor is van mód a szervezet normál taurin szintjének a helyreállítására és a retina megvédésére.32,46,47,52

AMINO L TAURIN VÁSÁRLÁS

A taurin segítségével megszabadulhatunk a fülzúgástól

Egy sor kísérlet bizonyítja, hogy a taurin fontos szerepet játszik a jó hallásban, sőt, még arra is képes, hogy visszafordítson olyan biokémiai folyamatokat, melyek a hallás elvesztéséhez vezetnek. 53,54 Más vizsgálatok meg arra mutatnak rá, hogy szinte tökéletesen elmulasztja a fülzúgást.55

A halláskárosodások jelentős részéért nem a fül mechanikája a felelős, hanem az idegsejtek, amelyek elektromos energiává alakítják, és az agyunkhoz továbbítják a hanghullámokat. Mint minden más idegsejt, ezek az úgynevezett "szőrsejtek" is a kalcium ionoknak a sejtbe való be, illetve a sejtből való kiáramlásától függenek. A taurin segít a kalcium ionoknak a hallósejtek felé történő normál áramlását fenntartani, illetve helyreállítni.53,56

Állatkísérletek bizonyítják, hogy a taurin helyreállítja még az olyan közismerten halláskárosító gyógyszerekkel kezelt állatok hallását is, amilyenek a gentamicin típusú antibiotikumok.54 Jó hír továbbá az emberek azon 17%-ának, akik krónikus fülzúgásban szenvednek, hogy a taurin segítségével végre ők is hozzájuthatnak egy kis csendhez.57 Állatoknál ugyanis, melyek heteken át az emberre megállapított mennyiségben (700 mg és 3,2 gramm között) kaptak taurin pótlást, a fülzúgás szinte teljesen megszűnt (ezt úgy ellenőrizték, hogy a kísérleti állatokat olyan feladatokra tanították be, amelyeket nem tudtak végezni, ha zúgott a fülük).55 Embereken végzett próbavizsgálatok is azzal a reménykeltő eredménnyel zárultak, hogy 12% jól reagált a taurinpótlásra.58

Megelőzhetők vele az epilepsziás rohamok

Bár az epilepsziás rohamoknak sok fajtája és oka van, valamilyen módon mindegyiknek az ingerlékeny agyszövet működési zavara áll a hátterében. A taurin egyik legfontosabb szerepe az emlősök biológiájában az, hogy szabályozza ezeket az ingerlékeny szöveteket, így érthető, hogy a taurin gyorsan az epilepsziával foglalkozó kutatók és orvosok érdeklődésének homlokterébe került.59

Állatkísérletekben már igazolták, hogy csökkent taurin szint esetén nagyobb a valószínűsége epilepsziás rohamok előfordulásának, míg megfelelő taurin pótlással megelőzhetők a gyógyszerek vagy mérgező vegyi anyagok által kiváltott rohamok.59-61 A taurin minden jel szerint úgy működik, hogy megnöveli a szervezetben a glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) nevű enzim szintjét, amely a GABA neurotraszmitter termeléséért felelős, és hozzákapcsolódva az agysejtek ún. GABA-receptoraihoz csillapító hatást fejt ki rájuk, csökkentve annak esélyét, hogy azok random, koordinálatlan elektromos kisülésekben vegyenek részt, ami az epilepsziás rohamot okozza.

A taurin megelőzi illetve gyógyítja a májbetegségeket

Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy a taurin hatásos segítség lehet az Egyesült Államokban legelterjedtebb májbetegség, a nem-alkoholos zsírmáj kezelésében. Nem-alkoholos zsírmájról akkor beszélünk, ha túl sok zsír halmozódik fel a májban (ennek hátterében például inzulinrezisztencia, illetve az ismert metabolikus szindróma állhat), ami hosszú távon a májműködés leállásához és májzsugorhoz vezet.

A máj a legfontosabb méregtelenítő szervünk, amely naponta többször is átvizsgálja a vérünket, olyan anyagok után kutatva, melyek esetlegesen károsíthatják a szervezetünket. A taurin a máj önvédelmi mechanizmusának integráns része.

Egy sor tanulmány rámutat, hogy a taurin védi a májsejteket a szabadgyökökkel és mérgekkel szemben, csökkentve ezáltal az oxidatív stressz okozta májkárosodást.62 Ez mind az alkoholos, mind a nem-alkoholos májzsír esetében életmentő lehet, hiszen mindkettő könnyen májzsugorhoz illetve a májműködés leállásához vezethet.63,64

A taurin májbetegségekre gyakorolt jótékony hatását már emberen is igazolták. 24 krónikus májgyulladásban szenvedő betegnél, akiknek 3 hónapon keresztül naponta háromszor 2 gramm taurin pótlást adtak, a májkárosodás szérum markerei, valamint oxidatív stressz markerei szignifikánsan csökkentek, ahogy csökkent kórosan emelkedett koleszterin- és triglicerid szintjük is.65

Összefoglalás

A taurin az egyik legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló, mégis kevesek által ismert aminosavhoz hasonló anyag, amiből a legmagasabb kort megélő emberek az átlagnál jóval többet fogyasztanak. A magas taurin bevitel minden bizonnyal közös jellemzője a Föld legjobb életkilátásokkal bíró népcsoportjainak. És ennek jó oka van.

Megfelelő mennyiségű taurin fogyasztásával ugyanis enyhíthetjük a zsír, a glukóz és a magas inzulinszint okozta káros hatásokat, mert a taurin erősíti és védi a szívizom sejteket és az érrendszert, és ezzel segít megelőzni az érelmeszesedést, a szívrohamot és az agyvérzést.

A taurin javítja a látásunkat és a hallásunkat, segítségével megelőzhetők illetve enyhíthetők az epilepsziás rohamok, továbbá kimutathatóan gyógyító hatása van a leggyakoribb májbetegségek esetében.

Tekintettel a taurin jótékony hatásával kapcsolatos kézzelfogható epidemiológiai bizonyítékokra, illetve a taurinnak a közismerten jó életkilátásokkal bíró népcsoportok hosszú életében játszott szerepére, kijelenthetjük, hogy a taurin pótlásra mindenkinek érdemes gondot fordítania, aki magas kort akar jó egészégben megélni.

AMINO L TAURIN VÁSÁRLÁS

VÁSÁROLJA MEG AZ AMINO L TAURINT PARTNERÜNK WEBÁRUHÁZÁBAN ITT>>

Ez is érdekelheti:


Oldalainkon olvasható szakcikk (ek) nem az általunk ajánlott termékek konkrét leírásai. A jogszabályok szerint: a termékek jelölése,  megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe! A termékek alkalmazás előtt forduljon szakemberhez! 

Nem foglalkozunk tanácsadással, gyógyítással, problémamegoldással. Amennyiben termékeinket gyógyászati céllal kívánja felhasználni, úgy előtte kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! 
Konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt vásárolna!

 

Kosár

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.