Az étrendkiegészítők nem GYÓGYHATÁSÚAK! Kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, egyénenként eltérően, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe!
X
Kereső
Kifejezés: 

Keresés

Gyártók
DHEA, JAMGYÖKÉR, VILLAROSA HATÁSA: megfiatalít a hormon rendszeren keresztül!

DHEA, JAMGYÖKÉR, VILLAROSA HATÁSA: megfiatalít a hormon rendszeren keresztül!

Cikkszám: 2886838
Kiszerelés: 60 db

A DHEA különös jószág, többek közt előanyaga a férfi és a női nemi hormonoknak, pl. a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek is, és a szervezetben keringő nemi hormonok 30-50%-a a DHEA-ból származik. További furcsaság, hogy az emberi magzat még intenzíven termeli, de aztán, a születés után hamarosan a DHEA gyakorlatilag eltűnik a vérből, s legközelebb a pubertáskorban jelenik meg ismét. A vér DHEA szintje ettől kezdve nőttön-nő egészen 25-30 éves korig, majd innentől a szintje drámaian apadni kezd, és 70-80 éves korra a fiatalkori szint alig 10-20%-ra esik vissza. Nem kell dús fantázia ahhoz, hogy belelássuk: ez az életenergia lenullázódásának görbéje.

6 850 Ft
(114 Ft / db)
A választott opciók feláraival növelt ár!

BŐVEBBEN:

Notifikációs szám/engedélyszám: 21805/2019

Felhasználási javaslat:
- 1 kapszula/nap.
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.
Étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Villarosa kapszula Dioscorea villosa összetevők: L.-t, cirok mag-héj őrleményt, szójabab őrleményt és lenmag őrleményt tartalmazó étrendkiegészítő kapszula.

SZAKCIKK:

MIRE JÓ A JAM GYÖKÉR, MÁS NÉVEN VILLAROSA - DHEA ?

VILLAROSA

A mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) Dél-Amerika esőerdeiben őshonos évelő, lágyszárú növény, kúszó szára több méter magasra is felnyúlhat. Több száz faja ismert. Sok fényt, és a csapadékos, párás éghajlatot kedveli. Ha magas a páratartalom, akkor naponta akár 15-25 cm-es hajtást is növeszt.

Nem csak Mexikóban fontos növény, hanem Nyugat-Afrikában, Új-Guineában a legfontosabb terménynek számít. Többféle formában és ízben léteznek. A jamgyökér keményítős zöldségnövény, legtöbbször főzve, pürésítve vagy a burgonyához hasonlóan sütve fogyasztják. A világ nagyon sok országában a burgonyát helyettesíti. Lisztet készítenek belőle, amelyet tészták, kenyerek, sütemények alapanyagául szolgál.

Hatóanyaga: gazdag béta-karotinban és a dioszgenin vegyületben, amely fontos szerepet játszik a progeszteron előállításában. A szárított gyökér fő hatóanyaga a dioszgenin. 

A jamgyökérben található még az úgynevezett DHEA, ami lényegében egy előhormon-szerű anyag, így az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga. Hatására nem csupán a klimaxos tünetek mérséklődnek, de erősíti az immunrendszert, csillapítja a stresszt, valamint növeli a libidót is. Természetes progeszteronként helyreállítja a ciklust, valamint segíti a teherbeesést. Bár köretként burgonya helyett is kiváló, amennyiben koncentráltabban szeretnénk magunkhoz venni, úgy kapszulaként is kapható (dehydroepiandrostenrone, röviden DHEA vagy VILLAROSA kapszula).
A gyökerek és a gumók tartalmazzák a szteroidszaponin, fitoszterol hatóanyagokat, alkaloidákat, cserzőanyagokat és keményítőt.

Magas ballasztanyag-tartalma hozzájárul a könnyebb emésztéshez, ezáltal a szervezet salaktalanításához.

Képes harmonizálni a hormonszintet. A tradicionális gyógyításban régóta használják a női nemi zavarok kezelésére és hatásos a csontritkulás kezelésére. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, epehajtó hatású, reumatikus fájdalmak enyhítésére is szolgál.

Források: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

A VILLAROSA - MÁS NÉVEN YAM GYÖKÉR - az örök fiatalság forrása

- Serkenti a szexuális működést
- Növeli a szexuális energiát
- Növeli a hormontermelést
- Hatásos depresszió ellen
- Csökkenti a korral járó stresszt
- Aktivizálja az immunrendszert
- Csökkenti a korral járó degeneratív betegségeket
- Klimax kezelése
- Növeli az immunsejtek mennyiségét, erősíti az immunrendszert
- Öregedés késleltetése, ráncok kisimulásának segítése
- A rákkialakulás valószínűségének csökkentése
- A menopauza bekövetkezésének kitolása, klímax tüneteinek csökkentése
- Depresszió leküzdése
- Stressz, az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulási esélyének csökkentése
- A veszélyes vérrögképződés mérséklése
- Antitesttermelés (monociták, killersejtek) fokozása
- Reumatikus fájdalmak megszüntetése
- Túlsúlyvesztés segítése
- Emlékezőtehetség erősítése
- Idegesség csökkentése vagy megszüntetése

A DHEA szervezetünk által legnagyobb mennyiségben előállított szteroidszerű hormon. Az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga. Sablonosan fogalmazva, ahogy átáramlik a vérrel a szervezeten, olyan hormonná alakul át, amilyenre a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van. Fontos szerepet játszik nőkben az abnormális szőrnövekedésben (hirzutizmus) és kopaszságban (alopecia). A DHEA a mellékveséből kerül a keringésbe, illetve férfiakban valamennyi a herékből is kijut a szexuális differenciálódás után. A DHEA szintje a 7. évtől folyamatosan emelkedik, majd a harmadik évtized után fokozatosan csökken.
A DHEA bizonyítottan az ifjúkori jellegzetességekhez kapcsolódik, mint az energikusság, erős libidó, izomtónus, haj és szőrzet növekedési üteme, erősödése, színe, szellemi frissesség, elme tisztasága, rövidtávú memória, bőr simasága, jó általános kinézet és testtartás, valamint általános pozitív életszemlélet és hozzáállás.

Hiányának hátrányai:
Széles körben elfogadott tény, hogy az öregedéssel a testben csökken a DHEA jelenléte. Alacsony DHEA-szint következtében lecsökken az általános hormontermelés, így felgyorsulnak az öregedési folyamatok, és az ezzel együtt járó betegségek kockázata (degeneratív folyamatok, arterioszklerózis, cukorbetegség, rák, csontritkulás, immunrendszer legyengülése). A DHEA kapszula megóv, és visszafordítja a folyamatokat. Az alacsony DHEA szint majdnem kétszeres kockázatot jelenthet a koszorúér elmeszesedésre. 

Szervezetünk termelése:
Termelését a stresszhormonnak nevezett hidrokortizon is gátolja. Ha ennek szintje nő, vele együtt az inzulinszint is emelkedik. A DHEA-t koleszterinből állítja elő a mellékvese, kis mennyiségben a here vagy a petefészek. Termelése 20-25 évig maximális, utána évi két százalékkal csökken. 40 évesen a fele, 60 évesen csupán 10-20 százaléka a 20 éves kori termelésnek. A nők DHEA-termelése a férfiakéhoz képest 80-90 százalékos. Alacsony szintje nagyobb mértékben idézi elő a szívbetegségeket, mint a magas koleszterinszint. A magas koleszterinre adott gyógyszerek nagy része csökkenti DHEA-termelésünket. A DHEA-szintünk mondhatni megmondja, meddig élünk.
A DHEA-t ma úgy tartjuk számon, mint a stresszhormonok hatását ellensúlyozó, ellenszabályozó hormont. Hatékony antidepresszívum, mellékhatások nélkül!

A JAM GYÖKÉR -DHEA VILLAROSA KIVONAT HATÁSAI:

Lehetséges hatásai:
•    Fiatalítás, az öregedés késleltetése, ráncok kisimítása
•    A szexuális energia, teljesítőképesség növelése, impotencia gyógyítása, depresszió leküzdése
•    Az immunsejtek mennyiségének növelése, az immunrendszer erősítése
•    Reumatikus fájdalmak megszüntetése
•    A menopauza bekövetkezésének kitolása
•    A rákképződés valószínűségének csökkentése
•    Stressz, az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulási esélyének csökkentése
•    Csökkenti az időskori pigment foltokat, lelassítja a bőrvékonyodást, újra egészségessé varázsolja az idős korra jellemző sárgás bőrszint
•    Javítja a csontsűrűséget, a körmök állapotát, vastagítja a hajszálakat
•    A veszélyes vérrögképződés mérséklés

A DHEA az agyban, a bőrben, és a mellékvesében termelődik. A DHEA kiegészítőket yamgyökérből más néven villarosagyökértből állítják elő, mindazonáltal ehhez laboratóriumra és 6-8 komplikált kémiai reakcióra van szükség. Más szavakkal, szervezetünk nem képes kinyerni a DHEA-t a nyers yamgyökérből.

A DHEA bizonyítottan az ifjúkori jellegzetességekhez kapcsolódik, mint az energetikusság, erős libidó, izomtónus, haj és szőrzet növekedési üteme, erősödése, színe, szellemi frissesség, elme tisztasága, rövidtávú memória, bőr simasága, jó általános kinézet és testtartás, valamint általános pozitív életszemlélet és hozzáállás.

Széles körben elfogadott tény, hogy az öregedéssel a testben csökken a DHEA jelenléte. Férfiaknál ez a hanyatlás a húszas éveik közepén kezdődik, nőknél pár évvel később.
Csökkent DHEA következtében lecsökken az általános hormontermelés, így felgyorsulnak az öregedési folyamatok, és az ezzel együtt járó betegségek (degeneratív betegségek, arterioszklerózis, cukorbetegség, rák, csontritkulás, immunrendszer legyengülése).

VÁSÁROLJA MEG A DHEA -VILLAROSA 100% NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐT PARTNERÜNK WEBÁRUHÁZÁBAN, IDE KLIKKELVE>>

biocom dhea vásárlás

HORMONOK és DHEA

A DHEAa mellékvese által termelt elsődleges nemi hormon, és helyenként "anyahormonnak" is nevezik, mivel számos egyéb hormon prekurzora is egyben. Gyakorlatilag az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga. A DHEA szervezetünk által legnagyobb mennyiségben előállított szteroidszerű hormon. Sablonosan fogalmazva, ahogy átáramlik a vérrel a szervezeten, olyan hormonná alakul át, amilyenre a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van.

A férfi nemi hormonok, a tesztoszteron és DHEA fontos szerepet játszanak a szövetek - különösen a bőr, a csontok és az izmok - regenerálódásában. A fő férfi nemi hormon mind a nők, mind a férfiak esetében a dehydroepiandoszterin, ismertebb nevén a DHEA, amelyet a mellékvese termel a nőkben és a férfiakban, illetve a nőknél még a petefészek. A test majdnem minden sejtjének vannak e hormont érzékelő receptorai, de a hormon pontos célját még nem ismerjük teljesen.

Növekvő libidó

DHEA-t már régóta felfedezték, mint libidónövelőt, ezért a 40 feletti férfiak körében közkedvelt libidónövelő szer. Ha visszaállítják ennek a létfontosságú hormonnak a szintjét a fiatalkori állapotra, akkor a legtöbben – legyenek férfiak vagy nők – visszanyerik régi szexuális energiáikat és életkedvüket is.

Férfiak esetében a kutatások rámutattak, hogy napi 50 mg 6 hónapon keresztül csökkenti az impotenciát és egyéb szexuális rendellenességeket, nagy valószínűséggel tesztoszteronszint fokozó hatásának köszönhetően.

Tudjuk, hogy a DHEA a férfiaknál és a nőknél is az immunrendszert és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség erősítését segíti. A kutatók úgy gondolják, hogy a csontsűrűség védelmében és erősítésében, illetve a szív- és érrendszeri egészség védelmében játszik szerepet, azáltal, hogy a \"rossz\" koleszterint, az LDL-koleszterin szintjét ellenőrzés alatt tartja, valamint az általános vitalitásérzet és energikusság biztosításában van szerepe. A DHEA ezenkívül javítja a stressz és a traumák okozta eseményekből való felépülés képességét, s minden bizonnyal elősegíti a normális alvást. Dr. Eugine Shippen, A tesztoszteron-szindróma szerzője szerint három dolgot tudunk bizonyosan a DHEA-ról:

1. az emberi testben a kor előrehaladtával csökken a szintje,

2. a középkorú nők és férfiak általában jelentős közérzetjavulást észlelnek, amikor természetes DHEA-ból extra pótláshoz jutnak,

3. a DHEAa testben sok más hormonná is alakítható, beleértve a tesztoszteront és az ösztrogént, tehát például ha egy hölgy alacsony nemi vágyat tapasztal a tesztoszteronszint esése miatt - amelynek méheltávolítás vagy öregedés az okozója -, gyakran a csökkenő DHEA-szint a rendellenesség gyökere, minthogy a nőknél képződött tesztoszteronnak a DHEA a legfontosabb összetevője.

dhea klimax ellen

Fontos megjegyezni: a krónikusan sok stressz nagyon megnehezíti, hogy a mellékvesében megfelelő mennyiségű DHEA képződjön. Tehát ahhoz, hogy ezt a fontos hormont optimális szinten tarthassuk, lépéseket kell tennünk a stressz csökkentésére, amennyire csak lehetséges.

A tesztoszteron anabolikus vagy építő hormon - ez azt jelenti, hogy egyedülálló kémiai szerkezetével képes elősegíteni a csontok és izmok fejlődését a testben. Nemcsak a könnyű testtömeg és a csontsűrűség fenntartásához járul hozzá a tesztoszteron, hanem mindkét nem esetében segít fenntartani a bőr rugalmasságát, a nemi vágyat és a szív és érrendszeri egészséget.

A férfiakban több ilyen hormon termelődik, nagyobb izom- és csonttömegük arányában. Egy felnőtt férfiban megközelítőleg a tesztoszteron 90-95 százaléka a herékben, a Leydig-sejtek által képződik, a maradékot pedig a mellékvese bocsátja ki.

A nők esetében a tesztoszteron mintegy fele a petefészekben termelődik, másik fele a mellékvese mirigyeiben. Egy bizonyos mennyiség a DHEA-ból való átalakulás útján a testben valahol máshol képződik, ahogyan korábban már említettük. Az androsztenedione mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén prekurzora, különösen nők esetében. A petefészek túltermelésekor keletkezhet, különösen a korai menopauza idején, és a férfi nemi hormon túltermelődési tüneteit okozhatja.

A férfi nemi hormonok hiánya mind a férfiak, mind a nők esetében összefügg a megnövekedett csontritkulással, a lecsökkent izomtömeggel, depresszióval, a kitartás hiányával, erős szívdobogással és alacsonyabb nemi vággyal. A férfi nemi hormonok többlete pedig hajhullást, a nők esetében férfias külsőt - például arcszőrzet képződését és mélyebb hangot -, aknét, idegességet és agresszív viselkedést idézhet elő. Ha ön ezek közül bármelyik tünetet tapasztalja, nyálteszt vagy vérvétel segíthet azonosítani a férfi nemi hormonok egyensúlytalanságát, ez önnek és a háziorvosának segítséget nyújt ahhoz, hogy meghatározzák az egyensúlyt visszaállító kezelést.

A DHEA termelését a stresszhormonnak nevezett hidrokortizon gátolja. Ha ennek szintje nő, vele együtt az inzulinszint is. A DHEA-t koleszterinből állítja elő a mellékvese, kis mennyiségben a here/petefészek. Termelése 20-25 évig maximális, utána évi két százalékkal csökken. 40 évesen a 20 éves kori termelés fele, 60 évesen csupán 10-20 %-a.

GMO MENTES

A nők DHEA-termelése a férfiakéhoz képest 80-90 %-os. Alacsony szintje nagyobb mértékben idézi elő a szívbetegségeket, mint a magas koleszterinszint. A magas koleszterinre adott gyógyszerek nagy része DHEA HORMON termelésünket csökkentik.

biocom dhea vásárlásA DHEA több öregedéssel járó betegséggel kapcsolatban bizonyította jótékony hatását a kutatások alapján. A DHEA kapszula megóv, és visszafordítja aZ ÖREGEDÉSI folyamatokat.

Ez a termék 100 mg gyógyszerészeti minőségű 99% tiszta dehidroepiandroszteront tartalmaz. VÁSÁRLÁS ITT>>

Tíz különböző, a fiatalsággal társított szteroidhormont tartalmaz.

Terheseknek és szoptató anyáknak és 18 és alatti gyermekek részére a fogyasztása nem ajánlott.

Forrás: Ferenczy László: Egészségkönyv

SZAKCIKK:

DHEA ELŐHORMON (dehydroepiandrostenrone) Antiaging, anyahormon,Yam gyökér, öregedés ellen

Szendi Gábor: Fiatalság? Erő? Egészség? Röviden: DHEA.

Nem tudom, Ön milyen életet tervezett be magának, én speciel hosszút és egészségeset. Ha hasonlóan vélekedünk erről a projektről, az alábbi cikket javasoljuk kivágni és megőrizni. Ha viszont az Ön tervei közt a fokozatos elsorvadás, az elhatalmasodó depresszió, majd egy gyors és végzetes infarktus szerepel, akkor inkább kössön életbiztosítást családja javára, s ezt a cikket tekintse tudományos érdekességnek.

Hősünk a DHEA, leánykori nevén dehydroepiandrosterone, a 30-as és 40-es években vált ismertté szorgos, halhatatlanságra vágyó biokémikusok munkássága nyomán, akik a viszonylag jól hozzáférhető emberi vizeletet vizsgálgatták.

A lombikból a nyomok a mellékvesekéregbe vezettek, amelyet a szervezet egyik hormongyárának tekintünk.

Itt termelődnek többek közt a stresszhormonok is, akik egyébként nem is olyan gonoszok, mint azt a fitnesz-magazinok meserovataiban olvashatjuk.

De maradva a főcsapásunknál, a mellékvesekéreg bocsátja ki a DHEA-t is.

dhea klimax ellen

Hamarosan kiderült, hogy ez a DHEA különös jószág, többek közt előanyaga a férfi és a női nemi hormonoknak, pl. a tesztoszteronnak és az ösztrogénnek is, és a szervezetben keringő nemi hormonok 30-50%-a a DHEA-ból származik. További furcsaság, hogy az emberi magzat még intenzíven termeli, de aztán, a születés után hamarosan a DHEA gyakorlatilag eltűnik a vérből, s legközelebb a pubertáskorban jelenik meg ismét. A vér DHEA szintje ettől kezdve nőttön-nő egészen 25-30 éves korig, majd innentől a szintje drámaian apadni kezd, és 70-80 éves korra a fiatalkori szint alig 10-20%-ra esik vissza. Nem kell dús fantázia ahhoz, hogy belelássuk: ez az életenergia lenullázódásának görbéje.

DHEA és élethossz
Az un. követéses vizsgálatokból kiderült, hogy az a gyanús párhuzam, amely az öregedés és a DHEA szintjének csökkenése közt van, nem a vak véletlen műve: a DHEA-szint mondhatni megmondja, meddig élünk. Több vizsgálat bizonyította ugyanis, hogy a követés indulásakor mért alacsony DHEA-szint előre jelezte az egyed korai halálát. Pl. egy tizenkét éves vizsgálatban a bármilyen okból bekövetkezett halál sokkal valószínűbb volt az alacsony DHEA szintű emberek közt. A DHEA védőhatása különösen kiugró volt egy olyan vizsgálatban, ahol dohányosok élettartamát vizsgálták a DHEA szint függvényében. Több kutató szerint a dohányzás a DHEA szintet csökkenti, és részben ennek tulajdonítható a dohányzás szívet és érrendszert károsító hatása. Fontos megjegyezni, hogy e vizsgálatok rendre azt mutatták, hogy nőknél az életkilátások és a DHEA szint közt nincs ilyen szoros kapcsolat, ez részben azzal is magyarázható, hogy nőkben a DHEA szintje jóval alacsonyabb és lassabban is bomlik el.
Egy vitalitás-kutatásban 90-106 éves férfiakat vizsgáltak meg, s akik a legaktívabb életet élték, azoknak volt a legmagasabb a DHEA szintjük, és akik a legelesettebbek voltak, azoknak meg már szinte nem is volt DHEA szintjük.

Hogy valóban meghosszabbítja-e az életet a DHEA adagolása, azt igazából csak állatkísérletekből tudjuk: patkányok életét 50%-al lehetett meghosszabbítani; ők azok a szerencsések a sok milliárd patkány közül, akiknek valami pozitívum is származott abból, hogy főfoglalkozású kísérleti állatok voltak.

A humán vizsgálatok egyelőre szerényebbek, hiszen a DHEA kutatás csak most kezd felfutni. A kutatást nehezíti, hogy a DHEA egy természetes vegyület, nem lehet szabadalmaztatni, így a gyógyszergyárak fütyülnek pénzt áldozni ilyen kutatásokra. Viszont ismerünk olyan vizsgálatokat, melyben idős férfiaknak és nőknek napi 50-100 mg DHEA-t adtak, s összességében objektíve igazolható módon a kísérletben részt vettek megfiatalodtak: fokozódott az izomerejük, nőtt szexuális érdeklődésük és teljesítőképességük, csökkent a depressziójuk és javult általános közérzetük. Különösen a hölgyek figyelmét keltheti fel, hogy elektrofiziológiás mérésekkel igazolhatóan nőtt bőrük hidratáltsága, az öregedéssel járó bőrvékonyodás megállt, az idős korra jellemző sárgás bőrszín csökkent. Mindkét nemben a csontritkulási folyamat is visszafordult.

A DHEA és szív-érrendszeri betegségek

DHEA szív és érrendszeri hatása szintén igen jelentős. Egy kilenc éves követéses vizsgálatban 1700 férfinek mérték meg a DHEA szintjét, és ha minden egyéb kockázati tényezőt leszámítottak, az alacsony DHEA szint majd\' kétszeres kockázatot jelentett a koszorúér elmeszesedésre. Más vizsgálatokban is szoros kapcsolatot találtak a szívelégtelenség súlyossága és az alacsony DHEA szint között.

Mivel különösen a férfiak szív- és érrendszeri halálozása az egész világon rendkívül magas, az alacsony DHEA szint és a kardiovaszkuláris halálozás szoros kapcsolata mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A szívinfarktus szinonimájaként szokás már lassan használni a menedzser vagy \"A típusú\" személyiség fogalmát. Egy izgalmas vizsgálat arra mutat rá, hogy miközben a menedzser típus az átlag embernél sokkal nagyobb szervezeti stresszválaszt ad a frusztrációkra, DHEA szintje jóval alacsonyabb az átlagnál. Az olasz menedzserek korán halnak, legalábbis amerikai kollégáikhoz képest. Egy összehasonlító vizsgálatban kiderült, hogy bizony, mert nekik még a menedzser átlaghoz képest is alacsonyabb a DHEA szintjük.

DHEA és rák
Kicsit visszakanyarodva Voronoffhoz, átmeneti sikerének titka az volt, hogy a beültetett hereszövetek megnövelték a férfiak tesztoszteron szintjét. Azóta megszámlálhatatlan vizsgálat igazolta, hogy a csökkenő tesztoszteron szint hasi elhízást, fokozott szív- és érrendszeri betegséghajlamot, izomvesztést, csontritkulást és depressziót okoz az idősödő férfiben. A tesztoszteron pótlással azonban, akárcsak az ösztrogén pótlással, számos rémisztő aggodalom merült fel.
A mellrák és a prosztatarák \"kumulatív hormonhatás\" elmélete szerint az élet során minél több női nemi hormonhatás éri a mellszövetet, ill. minél bővebb tesztoszteron fürdőben lubickol a prosztata, annál valószínűbb e szervek rákos elfajulása. Eszerint kész öngyilkosság volna akárcsak ránézni is egy szintetikus DHEA kapszulára, amely ugye emeli a nemi hormon szintet. A dolog azonban nem ilyen egyszerű.
A Life Extension Foundation 1999-es nagy tanulmányában a szerzők rámutatnak arra, hogy 23 vizsgálat cáfolja a kapcsolatot a prosztatarák és a tesztoszteron közt, s mindössze öt vizsgálat állítja, hogy a tesztoszteron hatás okozza a prosztatarákot. A férfiakban a férfi nemi hormonszint, akárcsak a DHEA, a harmincas évektől kezdve mélyrepülésbe kezd. Nem is tűnik logikusnak, hogy éppen a csökkenő férfi nemi hormonszint számlájára írjuk a prosztata megnagyobbodását és rákos megbetegedését. Épp ellenkezőleg áll a dolog: az adatok szerint az alacsony férfi nemi hormon ill. alacsony DHEA szint növeli a prosztatarák kockázatát! Ugyanis az idősödő férfi hormonálisan elnőiesedik, a saját, vagy kívülről bevitt tesztoszteron jó része női nemi hormonná konvertálódik, s az emelkedett női nemi hormonszint az, ami a prosztata megnagyobbodását előidézi, állítja az összefoglaló tanulmány. Tény, hogy állatkísérletekben a DHEA kifejezetten gátolja a prosztatarák kifejlődését.
Mindamellett óvatosságra int, hogy a már kialakult prosztatarák esetén a DHEA-bevitel és a férfi nemi hormonpótlás valóban serkentheti a tumor fejlődését.
Hasonló a helyzet a mellrákkal; vizsgálatok jelzik, hogy a menopauza előtti mellrák kockázatát komolyan növeli az alacsony DHEA szint; egy nyolcezer fős követéses vizsgálatban 27 nő kapott mellrákot, s mindnek abnormálisan alacsony volt a DHEA szintje. Egyes vizsgálatok viszont menopauza után kialakult mellrák esetén kapcsolatot találtak többek közt a DHEA szinttel is, s bár más vizsgálatok ezt cáfolják, 10 kutatóból 8 óvatosságra int.
A DHEA állatkísérletekben rendre gátolja a különféle tumorfajták növekedését, a humán vizsgálatok e tekintetben még nehezen értékelhetők.

DHEA és immunrendszer
Mindenesetre a DHEA-t ma úgy tartjuk számon, mint a stresszhormonok hatását ellensúlyozó, ellenszabályozó hormont. Az amerikai elit kiképzés nyolc hete alatt mérték az ifjú katonajelöltek stresszhormon és DHEA szintjét. A kiképzés alatt átlagban napi négy órát alhattak a jelöltek, folyamatos stressz alatt álltak, s mellette még kicsit éheztették is őket. Ez idő alatt nemcsak a stresszhormon, hanem a DHEA szintjük is nőtt, vagyis a szervezetük védekezett a stresszhormonok káros hatásával szemben. Az életkorral csökkenő DHEA szint miatt ez a védelem azonban gyengül, s mivel a stresszhormonok egyik tulajdonsága, hogy gátolják az immunaktivitást, másik, hogy szintjük az életkorral nem csökken, ez egyre több problémát okoz az idősödő szervezetben. Hacsak…hacsak nem pótoljuk, mint az állatkísérletekben teszik ezt gátlástalan kutatók, melynek eredményeként a patkányok és nyulak immunrendszere még a rozsdás szöggel is elbánik. Humán vizsgálatok szintén megerősítik, hogy a DHEA adása javítja az immunrendszer működését, pl. fokozza a védőoltások hatását. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a HIV fertőzöttek vérében kevesebb a DHEA, és azoknál alakult ki az AIDS, akikben a legalacsonyabb volt a DHEA-szint.
A DHEA bizonyítottan hatékony több autoimmun betegségben is, így pl. a lupus erythematosusban, reumatoid arthritisben, multiplex sclerosisban. A DHEA jelentős tünetcsökkenést eredményezhet különböző allergiákban és asztmában is.

Elhízás, cukorbetegség
A férfi nemihormon szint csökkenése a pocak növekedésével mérhető: a tipikus férfias elhízás fő oka a söröskrigliken túl a tesztoszteron és DHEA hiány. A rohamos hasi elhízás exponenciálisan fokozza az időskori cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Azonos mennyiségű ételt fogyasztó patkányok közül azok maradnak karcsúak, akik DHEA-t kapnak desszertként. Humán vizsgálatok is arról számolnak be, hogy a DHEA ill. tesztoszteron szint szoros összefüggést mutat az izomtömeggel és e hormonok alacsony szintje elhájasodáshoz vezet, míg a DHEA szedése visszafordítja e folyamatokat: csökkenti a test zsírtartalmát, s fokozza az izomtömeget változatlan táplálkozás és fizikai aktivitás mellett.
Az idősebb korban kialakuló II. típusú cukorbetegség rohamosan terjed, s ez az elhízással áll szoros kapcsolatban. Rövid biológiai gyorstalpaló segítségével ismerkedjünk meg az inzulinrezisztencia fogalmával, mert ez a bajok forrása. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet az öregedés során egyre érzéketlenebbé válik az inzulinra, ezért a hasnyálmirigy egyre többet kell termeljen ahhoz, hogy a szervezet a cukrokat és fehérjéket fel tudja dolgozni. Időskorban ugyanaz a cukorterhelés kétszer akkor inzulinválaszt is kivált. Ez egy ördögi kör, ugyanis a túl magas inzulinszintre az inzulinrezisztencia még tovább fokozódik, s a vége az, hogy a hasnyálmirigy bedobja a törülközőt, és akkor jön a cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia és a magas inzulinszint biztosan jelzi, hogy alacsony a DHEA szint! Humán vizsgálatok is igazolták, hogy a DHEA vagy tesztoszteron vérszintjének emelése megszünteti az inzulinrezisztenciát és csökkenti a testzsír mennyiségét, vagyis még a kezdődő cukorbetegség is visszafordítható.

Csontritkulás
A csontritkulás nem női, hanem időskori probléma, csak a férfiak vastagabb csontozattal indulnak az öregkornak, na meg átlagosan jó 10 évvel korábban is halnak meg, úgyhogy nincs idejük a combnyaktörésre. A nőket a gyógyszergyári érdekeken túl a csontritkulás megelőzése miatt szokták rábeszélni az ösztrogén pótlásra, bár azt gyakran elfelejtik hozzátenni, hogy ez komolyan növeli a szívinfarktus és a rák kockázatát. De velük legalább foglalkozva van, a férfiaknak viszont senki nem mondja, hogy nekik sem csak a hajuk, hanem a csontjuk is ritkul. Az univerzális csontnövesztő megoldás mindkét nem számára azonban ismét a DHEA. Ráadásul a DHEA biztonságosabbnak tűnik az ösztrogénpótlásnál. Itt jegyezném meg, hogy csak a családorvosi rendelők olykor szellemi értelemben is szűk falai közt tűnik csak úgy, hogy \"mellrák vagy csontritkulás\" hamis alternatívái közt kell választani. De ezt itt most csak tekintsük elgondolkodtató megjegyzésnek, két cikk ugyanis nem fér bele egy cikk terjedelmébe.

Depresszió
Régi felismerés, hogy a női nemi hormonnak nőkben antidepresszáns hatása van, és a tesztoszteronnal kezelt férfiaknál is kifejezett kedélyjavulást lehet megfigyelni. Ezt sokáig egyszerűen az általános vitalizáló hatásnak tulajdonították. Egy ideje azonban már tudjuk, hogy a DHEA nemcsak a mellékvesekéregben termelődik, hanem az agyban is. Funkcióját ma sem tudjuk pontosan, de több jel arra mutat, hogy többek közt védőfaktorként hat a degeneratív idegrendszeri betegségekkel szemben, s pl. Alzheimer kórban a DHEA szint igen alacsony.
Egy nagy amerikai követéses vizsgálatban kilenc hormon szintjét mérték a depresszió-pontszámmal összevetve, és egyedül a DHEA szinttel mutatott szoros kapcsolatot a kedélyállapot: minél alacsonyabb volt a DHEA, annál depressziósabbak voltak a vizsgálati személyek. Az alacsony DHEA és a magas depresszió közti kapcsolat akkor is fennállt, ha az illető antidepresszánst szedett! A DHEA és a depresszió kapcsolatát megerősíti az az 1996-os vizsgálat, melyben fiatalkori súlyos depressziósoknál kórosan alacsony DHEA szintet mutattak ki.
Az ellenpróba ugye az, ha DHEA-t adunk depressziósoknak, és ettől javul az állapotuk. A kísérletet többször is elvégezték, s egyértelműen bebizonyosodott, hogy a DHEA hatásos antidepresszívum, ráadásul mellékhatások nélkül! Természetesen a DHEA nem oldja meg a válás, a munkanélküliség vagy a kudarcok okozta depressziót, hanem elsősorban abban a típusban használ, ahol a depresszív hangulat \"ok\" nélkülinek tűnik. De most már tudjuk az okát is.
A DHEA ezenkívül javítja a memóriát és a tanulási képességeket, elősegíti az idegsejtek regenerálódását is.

Szedni vagy nem szedni?
Akkor miért nem szed mindenki DHEA-t? Vagy mert nem tudnak róla, vagy mert megkérdezték orvosukat, gyógyszerészüket. Az orvosi gondolkodást és tudásbázist nagy tehetetlenségi nyomaték jellemzi.

A napi praxis soha nem a tudomány mai, hanem tegnapi vagy tegnap előtti állását tükrözi vissza. Amikor a nőknél klimax után alkalmazott hormonpótlásról, vagy a mellrák kezelésében használt tamoxifenről a szakirodalom már régen sötét dolgokat ír, a rendelőkben még mindig vidáman írogatják fel e szereket.

Miközben a British Medical Journalban megjelent nagy összefoglaló szerint a sóbevitel és a magas vérnyomás közt semminemű kapcsolat nem mutatható ki, mibe fogadjunk, hogy orvosaink még vagy húsz évig tiltani fogják magas vérnyomás esetén a sófogyasztást.

Az alkalmazott terápiák sokszor ugyanolyan vitathatók, mint a \"tudományosan még nem kellőképpen igazoltak\". Világos persze, hogy erről nem az egyes orvos tehet, itt kötelezően betartandó szakmai protokollok és gazdasági megfontolások vannak.
Az egészségpszichológia fontos fogalma az egészségmagatartás. Akinél ez erős, az egészsége érdekében utánajár annak, mi jó és mi rossz neki, mérlegeli a kockázatok és a várható haszon arányát.

Az egészség és a betegségmegelőzés a legnagyobb hozamú befektetésnek tűnik, de kockázat nélkül nincs nyereség. Ez a helyzet a DHEA esetében is.

- Szendi Gábor -

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/dhea.php

VÁSÁROLJA MEG A DHEA KAPSZULÁT PARTNERÜNK WEBÁRUHÁZÁBAN

IDE KLIKKELVE>>

DHEA biocom Yam gyökér kivonat

DHEA Biocom  Jam gyökérkivonat előhormon

Az örök fiatalság forrása, Serkenti a szexuális működést, Klimax ellen. Növeli a hormontermelést, Hatásos depresszió ellen, Csökkenti a korral járó stresszt, Aktivizálja az immunrendszert, Csökkenti a korral járó degeneratív betegségeket.

Megrendelem>


Oldalainkon olvasható szakcikk (ek) nem az általunk ajánlott termékek konkrét leírásai. A jogszabályok szerint: a termékek jelölése,  megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe! A termékek alkalmazás előtt forduljon szakemberhez! 

Nem foglalkozunk tanácsadással, gyógyítással, problémamegoldással. Amennyiben termékeinket gyógyászati céllal kívánja felhasználni, úgy előtte kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! 
Konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt vásárolna!

 

Kosár

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.