Az étrendkiegészítők nem GYÓGYHATÁSÚAK! Kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, egyénenként eltérően, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe!
X
Kereső
Kifejezés: 

Keresés

Gyártók
ALACSONY VÉRNYOMÁS TÜNETEI, KEZELÉSE

ALACSONY VÉRNYOMÁS TÜNETEI, KEZELÉSE

ALACSONY VÉRNYOMÁS  – HYPOTONIA - TÜNETEI, KEZELÉSE

Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás első (szisztolés) értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

Fontos megkülönböztetni a helyzet-változatás kapcsán esetlegesen fellépő vérnyomáseséstől (orthostaticus hypotonia).

Ilyenkor a fekvés után mért nyugalmi értékhez képest felállást követően a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel, a "per" érték (diasztolés vérnyomás) legalább 10 Hgmm-rel lesz alacsonyabb.

Krónikus alacsony vérnyomás esetén elsősorban szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás, alvászavar, depresszió, koncentrálási zavar, fejfájás, fülzúgás jelentkezhet.

A rosszullétet a szimpatikus idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. A betegek fokozottan érzékenyek a hidegre.

A választott opciók feláraival növelt ár!

BŐVEBBEN:

A vérnyomást meghatározó tényezők

A vérnyomás értéket 3 fő tényező határozza meg:
• Perctérfogat, vagyis a szív által kipumpált vér mennyisége 1 percre vonatkoztatva.
• Az erekben keringő vér mennyisége. Ha a szervezetben lecsökken a keringő vér mennyisége, akkor hipovolémiáról beszélünk.
• Az erek befogadóképessége, melyet az erek belső átmérője határoz meg.
A nagyon alacsony vérnyomás okai

A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve
szívinfarktus (miokardiális infarktus), vagy kardiomiopátia okozta szívizom-károsodás, vagy gyengülés miatt.

Hipotenzió felléphet vértérfogat-csökkenés hatására, például kiszáradás, vagy masszív vérzés következtében.

Leeshet a vérnyomás az erek túlzott kitágulása miatt, ilyen előfordulhat szeptikus sokk (vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség), anafilaxiás reakció (igen súlyos allergiás reakció), nagy meleg, láz, az idegrendszert érintő bizonyos elváltozások és egyes gyógyszerek hatására. Továbbá terhes nőknél is gyakori az alacsony vérnyomás.

Milyen betegségek kapcsolatosak az alacsony vérnyomással?

A kirívóan alacsony vérnyomás több más betegséghez, tünethez is társulhat, ezek a következők:
• Vasovagalis syncope (ájulás, pl. fájdalom, vagy stressz hatására)
• Hipoaldoszteronizmus (a mellékvese által termelt szteroid hormon hiánya, amely általában Addison-kórban szenvedőkre jellemző)
Parkinson-kór
• Az Addison-kór olyan módon is összefüggésbe hozható az alacsony vérnyomással, hogy súlyos hasmenést, nagy mennyiségű vizeletürítést, fokozott izzadást, ezek eredményeként pedig nagymértékű folyadékvesztést okoz.
• Kezeletlen cukorbetegség, vagy
• gerincvelő sérülés is okozhat hipotenziót az erek átmérőjét szabályozó idegek károsítása révén.

Milyen gyógyszer okozhat alacsony vérnyomást?

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hipotenziót, például az antidepresszánsok, a vízhajtók, és az olyan készítmények, amelyek tágítják a vérereket (vazodilatátorok – az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE )gátlók, a kálciumcsatorna-blokkolók, vagy a nitrátok).


Ortosztatikus hipotenzió

Az ortosztatikus hipotenzió a vérnyomás gyors szabályozásának elégtelensége. Álló helyzetben, vagy hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés, amely ájuláshoz vezethet, mert lecsökken az agyba áramló vér mennyisége. Fáradtság, megerőltető testmozgás, túlzott mértékű evés, vagy alkoholfogyasztás hatására a tünetek rosszabbodhatnak.

Idős embereknél gyakoribb, sokszor a vízhajtók, értágítók, vagy egyéb gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) túlzott használata miatt alakul ki. A kiszáradás és a túl hosszú fekvés is előidézheti.


Az alacsony vérnyomás kezelése

Az, hogy az alacsony vérnyomást szükséges-e kezelni, attól függ, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a hátterében. Ha valamilyen gyógyszer szedése váltotta ki, akkor a kezelőorvos másik készítményt írhat fel, vagy módosít az adagoláson.

A szédülés és az ájulás fiataloknál - amennyiben nincsenek szívproblémáik - általában nem aggodalomra okot adó tünetek. Idősebbeknél viszont már komolyabb problémákra is utalhatnak, amelyek megakadályozzák a közel állandó vérnyomás fenntartását.

Az ortosztatikus hipotenzió esetenként gyógyszeres kezelést igényelhet, de gyakran elegendő bizonyos intézkedésekkel szinten tartani a vérnyomást. Kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek előidézik a tüneteket – a hirtelen felállást, a túl forró zuhanyt, a hosszú ideig tartó mozdulatlan fekvést, illetve figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre.

Amennyiben az alacsony vérnyomás hátterében Addison-kór, vagy szívelégtelenség áll, ezek mindenképpen orvosi kezelést igényelnek.


A helyes diagnózis felé

A pontos diagnózis felállításához fontos a kezelőorvost a lehető legrészletesebben tájékoztatni arról, hogy milyen körülmények között jelentkeznek a tünetek, milyen egyéb betegség áll fenn, illetve a vényköteles és recept nélkül kapható készítmények (beleértve gyógynövények, étrend kiegészítők, szemcseppek) szedéséről.


Ajánlott  táplálék kiegészítők - terápia az alacsony vérnyomás megelőzéséhez:

NONI kapszula: 3x 1-6 kapszula>>

Q10 készítményekből: napi 2-4 kapszula – kor függvényében, 30-300mg>>

Q10 tartalommal, a reggeli – kora du. órákig bevéve az utolsó adagot>>

TENGERI ALGA KOMPLEX - IMMUN SUPREME3x 2-4 kapszula>>

VÁSÁROLJA MEG PARTNERÜNK WEBÁRUHÁZÁBAN IDE KLIKKELVE>>

Ez is érdekelheti:


Oldalainkon olvasható szakcikk (ek) nem az általunk ajánlott termékek konkrét leírásai. A jogszabályok szerint: a termékek jelölése,  megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe! A termékek alkalmazás előtt forduljon szakemberhez! 

Nem foglalkozunk tanácsadással, gyógyítással, problémamegoldással. Amennyiben termékeinket gyógyászati céllal kívánja felhasználni, úgy előtte kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! 
Konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt vásárolna!

 

Kosár

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.